Arkeoloji Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Lavların altında kalan Pompeii kentindeki kazılarda Truvalı Helen’i tasvir eden çarpıcı bir fresk bulundu

Lavların altında kalan Pompeii kentindeki kazılarda Truvalı Helen’i tasvir eden çarpıcı bir fresk bulundu

Arkeoloji Haber Arkeoloji Haber -
16 0

Arkeologlar, Vezüv Yanardağı’nın lavları altında kalan Pompeii’nin en uzun caddelerinden biri olan Via di Nola’daki büyük bir evin ziyafet salonundaki bir duvarda dikkat çekici bir şekilde korunmuş ‘fresk’ resimleri ortaya çıkardılar.

Arkeologlar, antik Roma kenti Pompeii’nin yakın zamanda kazılan bir bölgesinde, “Kara Oda” olarak bilinen ziyafet salonunda zarif bir şekilde korunmuş freskler keşfettiler.

Siyah oda olarak adlandırılır çünkü muhtemelen yanmak üzere olan kandillerden gelen kurumu maskelemek için siyaha boyanmıştır. Buna karşılık, odanın mozaik zemini bir milyondan fazla küçük ve karmaşık bir şekilde düzenlenmiş beyaz fayanstan oluşuyor.

Siyah oda. Ziyafetlerde kullanılan oda mum ve kandillerin isleri ile duvarları siyahlaşınca bu ismi aldı. Fotoğraf: Archaeological Park of Pompeii

MS 79’da Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla geride kalan kül ve pomza altında neredeyse tamamen korunmuş olan Pompeii’deki en son şaşırtıcı keşiftir.

Salonun duvarlarına boyanmış iki fresk, Yunan mitolojisi ve edebiyatından sahneler gösteriyor. Dikkat çeken sanat eserlerinden biri, Yunan mitolojisinde güzel bir kadın olan Truvalı Helen’in Truva prensi Paris ile ilk kez karşılaşmasını tasvir ediyor. Efsaneye göre, ikisi arasında ortaya çıkan kaçış Truva Savaşı’nı ateşledi.

İkinci fresk, bir kolu lir üzerinde duran tanrı Apollon onu baştan çıkarmaya çalışırken Truva rahibesi Cassandra’yı otururken tasvir ediyor. Tanrıyı reddettiğinde, onu asla inanılmayacak kehanetleri ilan etmeye mahkum eder.

“Kara Oda”, arkeologların bir yıldır kazdığı daha büyük bir evin sadece bir parçası. Dokuzuncu Bölge olarak bilinen bir yerleşim ve ticaret bölgesinde keşfedildi. Evin bir bahçesi ve resepsiyon odası vardı; Yan tarafta iskeletlerin ve bir türbenin keşfedildiği bir fırın vardı. Fırının yanında ise bir çamaşırhane yer alıyor.

Lavların altında kalan Pompeii kentindeki kazılarda Truvalı Helen'i tasvir eden çarpıcı bir fresk bulundu
Fotoğraf: Archaeological Park of Pompeii

Arkeologlar, bu üç alanın (ev, fırın ve çamaşırhane) aynı kişiye ait olduğundan şüpheleniyorlar. Ayrıca duvarlarda ve değirmen taşlarında “ARV” baş harflerini buldular.

Pompeii arkeoloji parkında arkeolog olan Sophie Hay, BBC’ye verdiği demeçte, “ARV’nin kim olduğunu biliyoruz: o Aulus Rustius Verus. Onu Pompeii’deki diğer siyasi propagandalardan tanıyoruz. O bir politikacı. O süper zengin. Fırının ve çamaşırhanenin arkasındaki lüks evin sahibi olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Kapak Fotoğrafı: Archaeological Park of Pompeii

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir